Ankertekst / Anchor Text

 

Een ankertekst (of in het Engels anchor text) is een tekst op een webpagina die linkt naar een andere pagina of een ander deel van dezelfde pagina. Deze tekst is klikbaar en is duidelijk een link. De ankertekst kan verwijzen naar een pagina op je eigen website of een pagina op een externe website.

Ankerteksten zijn nuttig, omdat je niet hoeft te schrijven: Lees op de volgende pagina over de natuurrampen in Japan: https://www.mijnwebsite.nl/nieuws/japan/natuurramp-in-japan/. Je kunt het er mooier uit laten zien door te schrijven: Lees meer over de natuurrampen in Japan. Als je op de onderstreepte tekst zou klikken, kom je op dezelfde pagina terecht als de link hierboven.

 

Ankerteksten en SEO

Ankerteksten worden erg gewaardeerd door zoekmachines omdat ze de bezoeker helpen om nieuwe en nuttige content te vinden. Daarbij wordt een pagina waar veel naar gelinkt wordt ook hoger gewaardeerd door zoekmachines. Dit geeft namelijk aan dat de pagina nuttig is en graag gelezen wordt. Deze pagina scoort daarom ook hoger in Google.

Hiermee moet je wel oppassen. Want als je naar jouw pagina heel veel links krijgt met dezelfde ankertekst, denkt Google dat je die vast niet op de natuurlijke manier hebt gekregen. De natuurlijke manier is door mensen die jouw pagina goed vonden en daar zelf naar linken. Een andere manier om veel backlinks te krijgen is door te linkbuilden. Hiermee kun je links kopen, wat door Google als valsspelen wordt gezien en daardoor kan Google je pagina zelfs gaan verbannen uit de zoekresultaten.

 

Hoe schrijf je ankerteksten?

Als je in de beginjaren van deze eeuw al internet had, kun je het je vast nog wel herinneren: grote banners met KLIK HIER erop. Anno nu is dat uit den boze. Gebruik voor je ankertekst dus zeker niet de woorden ‘Lees meer’, ‘Klik hier’, of ‘Meer informatie’. Deze woorden zijn nietszeggend. Het is belangrijk dat de ankertekst aangeeft waar de pagina waar die naar linkt over gaat. En Google leest alleen de ankertekst zelf, niet de tekst die erachter staat.

Fout voorbeeld van een ankertekst:

  • Lees hier meer over de natuurramp in Japan.

Goed voorbeeld van een ankertekst:

  • Lees hier meer over de natuurramp in Japan.

In zowel voorbeeld 1 als in voorbeeld 2 staat precies dezelfde zin, maar de link bij voorbeeld 1 is geplaatst onder een nietszeggend woord. Hierdoor snappen zoekmachines niet dat de pagina waar de ankertekst naar linkt over de natuurramp in Japan gaat.

In voorbeeld 2 is de ankertekst het onderwerp van de pagina waar de tekst naar verwijst. Hierdoor is het voor de lezer en voor zoekmachines duidelijk wat het onderwerp van de pagina is waarnaar gelinkt wordt.

Bonuspunten krijg je als de paginatitel van de pagina waar je naar linkt hetzelfde is als de ankertekst. Dus als de paginatitel van de pagina waar naar verwezen wordt ‘De natuurramp in Japan’ heet, is het beter dan als de pagina ‘Hoe gaat het nu met de Japanners na de tsunami in 2011?’ heet.