Noindex

Door noindex aan de html code van een webpagina toe te voegen, kun je voorkomen dat de pagina wordt weergegeven in de zoekresultaten van zoekmachines.

Je kunt het volgende stukje code in de head van een pagina plaatsen om ervoor te zorgen dat de pagina niet geïndexeerd wordt door de meeste zoekmachines:

<meta name=”robots” content=”noindex”>

Waarom een noindex toevoegen?

Een noindex voeg je toe om pagina’s niet te laten zien in de zoekresultaten. De bedankpagina wil je bijvoorbeeld alleen laten zien aan mensen die iets hebben gekocht of zich ergens voor hebben aangemeld. En filterpagina’s wil je alleen laten zien aan mensen die ze ook echt gebruiken op je site. Dus niet dat iemand zoekt op spijkerbroeken en een link ziet naar jouw website, maar alleen met het filter ‘blauwe spijkerbroeken van merk X’. Ook als je een gratis weggever hebt, die je alleen weggeeft als mensen hun emailadres achterlaten, wil je niet dat mensen via Google al die weggever kunnen downloaden. Voor al deze situaties gebruik je een noindex.

Hoe voeg je een noindex toe aan je website?

Als je goed met html bent, kun je de noindex code in de head sectie van de pagina toevoegen. Eerst bepaal je voor welke zoekmachines de webpagina niet te indexeren moet zijn. Je kunt de pagina voor een specifieke zoekmachine niet-indexeerbaar maken, of voor alle zoekmachines. Dit moet je weten omdat je de ‘naam’ van de betreffende zoekmachine moet opgeven in de code. Als je het voor alle zoekmachines wilt blokkeren, gebruik je ‘robots’ als naam. Vervolgens voeg je het volgende stukje toe aan de head van je pagina:

<meta name=”robots” content=”noindex”>

Hiermee vertel je tegen alle zoekmachines dat ze de pagina niet moeten opnemen in hun zoekresultaten.

Noindex met WordPress

Als je een WordPress website hebt, hoef je het niet met html-code te doen. Als je de Yoast plugin hebt gedownload, kun je heel gemakkelijk instellen welke pagina’s je niet geïndexeerd wilt hebben. Dit kun je voor losse pagina’s doen, of voor een type pagina.

Noindex voor aparte pagina’s

Ga naar de pagina die je niet geïndexeerd wilt hebben en klik op Bewerken. Helemaal onder aan de pagina klik je op Geavanceerd.

Vervolgens zie je onderstaand scherm. Standaard staat dit op Ja. Als je de pagina niet wilt laten indexeren, klik je op het pijltje en klik je op Nee. Vervolgens sla je de pagina op.

Noindex voor een type pagina

Je kunt ook instellen dat je een bepaald soort pagina niet geïndexeerd wilt hebben. Dit kun je ook weer met de Yoast plugin doen. Ga in het linkermenu in het dashboard van WordPress onder SEO naar Zoekweergave en dan naar Contenttypes.

Hier kun je voor elk type pagina aangeven of je wel of niet wilt of ze in de zoekresultaten worden weergegeven. Als je op Nee klikt, krijgen ze een noindex.

Ik heb een no-index ingesteld, maar mijn pagina wordt nog steeds weergegeven in de zoekresultaten. Hoe kan dat?

Dat kan aan meerdere dingen liggen. De twee waarschijnlijkste zijn de volgende. Het kan zo zijn dat Google jouw website nog niet gecrawld heeft sinds dat je de noindex hebt toegevoegd. Om hier wat vaart achter te zetten kun je Google vragen of hij de url’s opnieuw wil crawlen. Hiervoor moet je wel Search Console voor je website hebben ingesteld.

Een andere mogelijke reden waarom je pagina nog steeds wordt weergegeven in de zoekresultaten, is dat de pagina is geblokkeerd in de robots.txt. De robots.txt zorgt ervoor dat pagina’s niet gecrawld worden. Echter, als er vanuit een andere pagina wel gelinkt wordt naar die pagina, kan het zijn dat de pagina alsnog getoond wordt in de zoekresultaten. Als je dat niet wilt, moet je die pagina in de robots.txt deblokkeren en in de head sectie van de pagina een noindex plaatsen.